Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Om dat uit te leggen moet u eerst iets weten over hoe een spier werkt.
Een spier bestaat uit twee pezen, die aan het bot vast zitten, met daar tussen de spier zelf, het deel dat aan kan spannen. Die spier is opgebouwd uit spiervezels en heeft – in tegenstelling tot de pezen – veel bloedvaatjes. Deze bloedvaten moeten ervoor zorgen dat de spier goed kan aanspannen en ook weer kan ontspannen.

Als er door een ‘verkeerde houding’ of een vaak herhaalde en terugkerende beweging in een deel van de spier verkramping van de spiervezels optreedt dan stagneert de doorbloeding daar en kan dat gedeelte niet meer goed ontspannen en blijft de verkramping dus aanhouden. Dat is voelbaar als een pijnlijke verharding in de spier: een ‘knoop’ of mooier gezegd een triggerpoint. Bewegen is dan mogelijk pijnlijk en beperkt waardoor iemand dat lichaamsdeel niet meer of geforceerd gaat gebruiken. Hierdoor kan de pijn (en verkramping) zich gaan verspreiden over andere spieren. Een soort kettingreactie dus.

Om dit te verhelpen zijn er een aantal technieken mogelijk. Sowieso zijn rek technieken nodig om de spier weer te ontspannen en de verkramping er min of meer weer uit te rekken.
Daarnaast kan de spier gemasseerd worden waarbij de drukpunten extra druk krijgen. Wat met Dry Needling gedaan wordt is door een zeer dunne (acupunctuur)naald in de kern van de verkramping te brengen daar heel lokaal weer beweging in de spiervezels te krijgen waardoor de doorbloeding weer op gang komt en de verkramping opgelost wordt.
Het voordeel van Dry Needling is dat er heel plaatselijk gewerkt kan worden en dat dieper gelegen spieren of voor massage moeilijk bereikbare plaatsen behandeld kunnen worden.

Is het pijnlijk?

Het inbrengen van de naald is vrijwel nooit pijnlijk. De naald is zeer dun en de techniek die gebruikt wordt maakt dat het inbrengen vrijwel niet gevoeld wordt. Het ‘zoeken’ naar de verkrampte locatie kan gevoelig zijn maar ook dat wordt zelden als pijnlijk ervaren. De ‘twitch’ (het op gang brengen van de lokale beweging) voelt een beetje vreemd aan. Vaak moet dit een aantal keer herhaald worden om de doorbloeding weer goed op gang te krijgen en de spier ‘schoon te spoelen’.

Is dat alles?

De ‘knoop’ is nu uit de spier. De pijn is eruit. Klaar. Dat zou logisch zijn, toch?
Het zou echter fijn zijn om dit ook zo te houden. Zoals al eerder genoemd zal er dus als aanvulling ook een rekoefening voor de spier(groep) volgen die ook thuis gedaan moet worden.
Maar misschien nog wel belangrijker is om te achterhalen waar de verkramping nou eigenlijk precies vandaan komt. Welke houding heeft ervoor gezorgd? Welke beweging wordt er vaak, herhaaldelijk en ‘verkeerd’ gedaan?
Samen met uw fysiotherapeut is het zaak om deze mogelijke oorzaak te achterhalen en te verhelpen. Daarnaast blijkt dat structureel bewegen het optreden van triggerpoints kan beperken. Sporten maar ook recreatief wandelen, fietsen, zwemmen etc. is dus een prima remedie om dergelijke pijnklachten buiten de deur te houden

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet.
Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam.
Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Specialist:
Fred RampJamie de Kort