Acupunctuur

Wat is acupunctuur en hoe werkt het?

Acupunctuur vormt samen met Kruidengeneeskunde en Tui Na (massage) de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
TCM werkt met en op ‘Qi’ (vertaald als ‘energie’) van het lichaam. Qi is overal en krijgt concreet vorm in de ‘meridianen’ van het lichaam. Dit zijn er 12 en de functie ervan is gekoppeld aan de inwendige organen. Vandaar dat ze dan ook vernoemd zijn naar deze organen (zo kennen we dus een Milt-meridiaan, Blaas-meridiaan, Hart-meridiaan, etc.). De toegangspunten tot de meridianen zijn de acupunctuurpunten. Elk acupunctuurpunt kent z’n eigen specifieke werking.

Volgens de filosofie van de TCM behoort Qi in balans te zijn en vrij te stromen in de meridianen. Is dit niet het geval dan geeft dit klachten. Deze klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn en zich zowel psychisch als fysiek uiten.
Veelal is er een patroon te herkennen waarbinnen deze klachten vallen. Middels een uitgebreid vraaggesprek en tong – en polsdiagnostiek probeert de acupuncturist dit patroon te herkennen. Aan de hand hiervan zal hij een behandelplan opstellen en een puntenselectie maken dat het beste past bij dat specifieke patroon.
Met zeer dunne naaldjes (slechts tienden van millimeters) wordt de Qi in de meridiaan beïnvloed. Stimuleren of juist remmen, een tekort trachten aan te vullen of een teveel weg laten vloeien. Op deze wijze komt de Qi weer in balans en gaat weer stromen zodat de klachten afnemen.

Welk soort klachten worden behandeld?

Zoals hiervoor al vermeld kunnen de klachten zeer uiteenlopend van aard zijn. Veelal fysiek maak ook psychische en mentale aandoeningen komen in aanmerking.
Hoge bloeddruk, hoofdpijnklachten, spijsverteringsproblemen, pijn in het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, e.d.) maar ook depressies en stress zijn een aantal voorbeelden. Een andere bekende redenen om voor acupunctuur te kiezen is het ondersteunen van stoppen met roken (of iedere andere vorm van verslaving) en de preventie van hooikoorts

Specialist:
Fred Ramp